vineri, 5 decembrie 2008

despre iubire


“Sa-ţi spun ce este dragostea adevarata. E credinţa oarba, umilinta fara preget, supunere desavarsita, incredere si daruire impotriva ta insuti, impotriva lumii intregi. Dragostea inseamna sa iti dai inima si sufletul intreg celui care ti le va zdrobi.” Marile sperante - Charles Dickens


“Oamenii strica fiecare clipa de romantism prin incercarea de a o face sa dureze pentru totdeauna.”
Oscar Wilde

“Nimic nu este mai nobil, nimic mai onorabil decat fidelitatea. Fidelitatea si adevarul sunt calitatile sacre ale mintii umane. ” Marcus Tullius Cicero


Dragostea este simbolul eternitatii. Dragostea sterge toata semnificatia timpului, distrugand toate amintirile despre inceput si toate temerile privitoare la sfarsit.

Cateva citate celebre despre iubire, prin care s-a incercat sa se dea o definitie sentimentului care aduce fericirea sau care poate fi vinovat de cea mai aspra deznadejde. Clipa de iubire trebuie traita cu sufletul deschis, fara ezitare, daruind iubire si astfel rezervele sunt infinite precum sentimentul cel mai cautat si pretuit din toata existenta noastra. Cuvintele mi se par prea simple cu semnificatii insuficiente pentru a exprima conotatiile reale ale acestui sentiment si orice incercare a mea de a defini sau explica trairea provocata de iubire mi se pare o blasfemie adusa de mine pe altarul acestui sentiment.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu sunt, in general, adepta povetelor marilor scriitori atunci cand vine vorba de ceva atat de subiectiv, doar inca de pe vremea adolescentei am ramas impresionata de modul in care a descris Umberto Eco sentimentul in "Numele trandafirului". Nu as putea sa-l redau cu exactitate, dar "parintele simbolismului" a oferit cea mai minunata analogie intre sentimentul incercat de indragostiti si fiintele intunericului, ale caror siretenii nici nu se pot compara cu iubirea.

"Ce e dragostea? Nu exista nimic pe lume, nici om, nici diavol pe care eu sa-l socotesc mai suspect decat dragostea, caci patrunde in suflet si-l acapareaza...(...)"

A.